top of page
Writer's pictureTanja Ciglarič

Kako z učinkovitimi strategijami pridobiti zaupanje generacije Z

Generacija Z prva generacija, ki je odrasla z družbenimi omrežji, zaradi česar je zahtevna ciljna skupina za marketing in prodajo. Generacija Z je tehnično spretna, kreativna, fleksibilna, ambiciozna in družbeno ozaveščena. Zato je verjetneje, da bodo prezrli tradicionalne oblike oglaševanja.


Generacija Z, pogosto imenovana tudi GenZ, je demografska skupina ljudi, rojenih med letoma 1997 in 2012. Ta generacija je znana po svoji raznolikosti, visoki povezanosti s tehnologijo in podjetniškem duhu.


Pravimo jim tudi digitalni domorodci, saj so jim bili mobilni telefoni položeni v zibko. Zaradi tega so bolj spretni pri uporabi novih tehnologij in jih brez problemov in z navdušenjem uporabljajo. Zato ne preseneča dejstvo, da je ta generacija precej drugačna od prejšnjih.


Zanimiva dejstva o GenZ:


  • Predstavniki te generacije imajo razpon pozornosti, ki je v povprečju dolg le 8 sekund – Milenijci imajo razpon pozornosti dolg 12 sekund.

  • V letu 2022 je njihova kupna moč znašala 50 milijard evrov – skupaj z denarjem njihovih staršev pa kar 700 milijard evrov.

  • Možno je, da njihovi možgani delajo hitreje kot naši.

  • Med pandemijo so bili bolj pazljivi kot preostala populacija.

  • Verjetno bodo najbolj izobražena populacija zadnjega stoletja.


So pomembni potrošniki, ki močno vplivajo na tržne trende in poslovne strategije.

Tukaj so ključne značilnosti potrošniškega vedenja GenZ:


  • Pred nakupom skrbno preučijo izdelke na spletu, kjer iščejo najboljše ponudbe in preverjajo ocene ter mnenja drugih uporabnikov.

  • Kljub varčnosti je 64 % GenZ pripravljenih plačati več za okolju prijazne izdelke.

  • 73% jih kupuje izdelke samo blagovnih znamk, v katere verjamejo in ki so skladne z njihovimi vrednotami.

  • Kar 97% Gen Z uporablja družbena omrežja za raziskovanje izdelkov in storitev, ki jih želijo kupiti.

  • Cenijo avtentične blagovne znamke, ki odkrito komunicirajo glede svojih praks in vrednot.

  • Cenijo blagovne znamke, ki spodbujajo občutek skupnosti in omogočajo povezovanje med uporabniki.

  • Dajejo prednost izkušnjam pred materialnimi dobrinami, kar pomeni, da raje vlagajo v dogodke in doživetja kot v fizične predmete.

  • Želijo sodelovati pri ustvarjanju pozitivnih sprememb v svetu, zato podpirajo blagovne znamke, ki imajo jasno opredeljeno družbeno odgovornost.

  • Cenijo varnost tako v fizičnem kot digitalnem smislu, kar pomeni, da pričakujejo visoke standarde zasebnosti in zaščite podatkov pri blagovnih znamkah, s katerimi sodelujejo.





1. Generacija Z in družbena omrežja


Generacija Z uporablja vsak kanal družbenih medijev za drug namen:


  • Instagram uporabljajo za razkazovanje svojih ambicioznih življenj.

  • Snapchat, da delijo svoje vsakdanje življenje.

  • Za sledenje novicam uporabljajo X (prejšni Twitter).

  • Za splošne informacije uporabljajo Facebook.

  • Ne pozabimo pa na TikTok, Twitch, Reddit in Discord, kjer preživljajo čas ob spremljanju svojih najljubših influencerjev.


Generacija Z zahteva večjo pristnost. 


  • Generacija Z potrebuje globljo povezavo s produktom/storitvijo in ne samo površinskega prodajanja. Strategijo je treba prilagoditi tako, da so vsebine kratke, vizualno privlačne, zabavne ter da v potrošniku vzbujajo občutke nujnosti, navdušenja in pripadnosti. Prav zaradi teh razlogov se ogromno število blagovnih znamk odloča za trženje preko platforme Tik-Tok, ki ponuja ravno to. 

  • Želijo videti pravi, nefiltrirani svet v oglaševanju in pri predstavitvi izdelkov. Če se želite povezati s to generacijo, morajo vaše marketinške kampanje vključevati avtentične in verodostojne predstavitve različnih ljudi in skupnosti.

  • Čeprav GenZ pogosto išče navdih na spletu preko platform, kot so Instagram, TikTok in Pinterest, še vedno cenijo unikatne in neponovljive fizične nakupovalne izkušnje. Če želite pritegniti mlade kupce, še posebej generacijo Z, morate v svoje trgovine vključiti inovativne strategije in elemente. Razmislite o interaktivnih elementih, posebnih dogodkih, personaliziranih storitvah in drugih aktivnostih, ki ponujajo več kot le nakupovanje. Gre za ustvarjanje edinstvene izkušnje, ki je ni mogoče ponoviti na spletu. S tem pristopom lahko ustvarite globljo povezavo s potrošniki in izboljšate njihovo celotno nakupovalno izkušnjo.


2. Kakšne marketinške strategije lahko uporabite pri GenZ?


1. Združite nostalgijo z modernimi elementi. 


GenZ ceni trende in stile iz preteklosti, vendar jih privlači, ko so predstavljeni na svež in posodobljen način. 


Tukaj so ključne točke te strategije:

  • Obudite pretekle trende: Pozornost lahko pritegnete z oživljanjem modnih, glasbenih in kulturnih trendov iz preteklosti.

  • Dodajte moderen pridih: Pomembno je, da te nostalgične elemente prepletete z modernimi dizajni, tehnologijami ali koncepti, ki so sveži in relevantni.

  • Privlačnost nostalgije: GenZ uživa v občutku nostalgije, ki jih povezuje s preteklimi obdobji, vendar želijo, da so ti spomini prilagojeni sodobnim okusom in standardom.

  • Kombinacija starega in novega: Za uspešno marketinško kampanjo morate znati pametno združiti elemente preteklosti s trenutnimi trendi, kar bo ustvarilo privlačen in edinstven izdelek ali izkušnjo.


2. UGC je kralj


UGC (User-Generated-Content) je odlična priložnost za trženje brez posebnega truda. UGC vsebine zagotavljajo pristen, nefiltriran vpogled v izkušnje kupcev, kar je odlično za nagovarjanje nezaupljive generacije Z. Ko vključite te vsebine v svojo strategijo, se še bolj uskladite z vrednotami mladih in tako ustvarite medsebojno zaupanje, kar se posledično pozna pri prodaji.


Tukaj je nekaj ključnih točk tega pristopa:


  • GenZ bolj zaupa vsebinam, ki jih ustvarjajo resnični ljudje, kot tradicionalnim oglasom. Vsebina vrstnikov in resničnih uporabnikov se jim zdi bolj pristna in verodostojna.

  • Avtentičnost je za generacijo Z izjemno pomembna. Vsebina ki jo ustvarijo uporabniki je  videti osebno in pristno, kar povečuje verodostojnost blagovne znamke.

  • Namesto iskanja informacij o izdelkih na Googlu, se mladi obrnejo na TikTok, kjer resnični uporabniki delijo svoje izkušnje. To kaže na premik v načinu, kako GenZ išče in pridobiva informacije.

  • Uporabniška vsebina ni le trend, ampak ključen del procesa odločanja GenZ. Vsebina, ki jo ustvarjajo uporabniki, jim ponuja vpoglede in priporočila, ki jim bolj zaupajo kot tradicionalnim virom.

  • Vsebina ki jo delijo uporabniki je strateška poteza, ki vam pomaga vzpostaviti globljo povezavo z GenZ, saj priznava njihovo potrebo po avtentičnosti in resničnih informacijah.


3. Vsebine, ki jih kreirate naj vsebujejo podrobnosti


Če želite pritegniti in angažirati generacijo Z, vlagajte v vsebine, kot so podrobni članki, videoposnetki in podcasti. 


Tukaj so ključne točke te strategije:

  • GenZ uživa v vsebinah, ki se poglobljeno ukvarjajo s temami, razčlenjujejo probleme in pripovedujejo zgodbe. Radi se poglabljajo v vsebine, ki nudijo več kot le površinsko razumevanje.

  • Obsežne vsebine, kot so 30-minutni dokumentarci, daljši podcasti in podrobni članki, so zelo priljubljeni med GenZ. Ti formati omogočajo temeljito raziskovanje različne tematike.

  • Cenijo vsebine, ki jim pomagajo bolje razumeti svet okoli njih in razmišljati kritično o različnih temah.


4. Personaliziran in iskren pristop


Da bi pridobili zaupanje generacije Z, moramo razmišljati tako, kot razmišljajo oni sami – globalno in napredno. Zavedati se moramo, da ima Z-jevec zelo verjetno o vsaki stvari že zdavnaj oblikovano mnenje.


Pri komuniciranju jih je tako potrebno individualno obravnavati z zavedanjem, da je vsak edinstven, kot so edinstveni njegov slog, hobiji in ustvarjalnost.

Prav zato dandanes postajajo vse uspešnejše blagovne znamke, ki komunikacijske kampanje kreirajo na podlagi pesronaliziranega in iskrenega pristopa, neposrednega vpogleda v svoje delo ter dovršene vsebine. 


Tukaj so ključne točke te strategije:


  • GenZ pričakuje interaktivne digitalne izkušnje. To so naprimer razni kvizi, ankete, interaktivni videoposnetki in igre, ki uporabnikom omogočajo aktivno sodelovanje.

  • Mladi cenijo izkušnje, ki so prilagojene njihovim individualnim potrebam in interesom. 

  • Da bi učinkovito tržili generaciji Z, morate poznati in razumeti nova družbena omrežja kot so naprimer TikTok in Pinterest. Te platforme ponujajo vpogled v to, kaj mladi ljudje želijo in potrebujejo.


Soočamo se s prehodom v novo dobo trženja, kjer tradicionalno oglaševanje postaja vse manj učinkovito pri nagovarjanju nove generacije. Odlikuje jo krajši razpon pozornosti, močna mnenja, nezaupljivost do avtoritete, potreba po skupnosti in naveličanje nad tradicionalnim pristopom.


Zato je ključno, da se prilagodimo spremenjenim potrebam te generacije in razvijejo nove marketinške strategije, saj bodo le tako lahko še naprej uspešno nagovarjala prihodnje generacije potrošnikov. Poleg generacije Z prihaja še mlajša generacija Alpha, ki bo prinesla nove spremembe v marketingu.


Že zdaj moramo razmišljati o prihodnosti in prilagoditi svoje strategije za naslednjo generacijo mladih.


Ven so prišle nove statistike, ki kažejo, da je generacija Z spremenila marketinški lijak. Najpomembnejša sprememba je premik od linearnega procesa nakupa (AIDA model), k raziskovanju, pomenu skupnosti in zvestobe. Mladi potrošniki danes iščejo več kot samo izdelek; želijo pripadnost in globljo povezavo z blagovnimi znamkami.


Kako konkretno danes prodajati posameznim genercijam in kako si lahko delo poenostavite z novostmi v orodjih kot je Chat GPT 4o in Canva (Canva magic), vam zaupam na 3 - urenem webinarju 19. junija ob 18h.


Izkoristite poletje in se pripravite na drugo polovico leta z najnovejšimi trendi.


Cena samo 37 € (prejmete tudi posnetek).




Comments


bottom of page