top of page
Writer's pictureTanja Ciglarič

12 nasvetov za optimizacijo vsebin, da jih bodo uporabniki pogosteje shranili

V

šečki in komentarji so že dolgo ključni kazalniki uspešnosti objav na Instagramu, saj odražajo zanimanje in angažiranost uporabnikov.


Adam Mosseri, šef Instagrama, je povedal, da sta pri večjem dosegu na Instagramu najbolj pomembni 2 metriki. Prva je Deljenje v DM, torej da si uporabniki Instagrama delijo objave v zasebna sporočila in druga je, koliko ljudi si vaše objave shrani.


Ta metrika vam kaže, koliko uporabnikom je bila objava dovolj zanimiva, da jo želijo pozneje ponovno pogledati. 





Danes z vami delim 12 preverjenih načinov za optimizacijo objav, ki bodo pritegnile uporabnike da bodo shranili vaše prispevke v svojo zbirko.


Kaj sploh so Instagram »shranitve«?


Na Instagramu "shranitve" (ang. saves) pomenijo, da uporabnik določeno vsebino, ki mu je všeč shrani v svojo zbirko, da si jo lahko kasneje spet ogleda. Ko uporabnik vidi fotografijo ali video, ki mu je všeč, lahko klikne ikono zaznamka (majhen simbol, ki je videti kot trak), ki se nahaja pod vsebino, desno od ikone za všeček in komentarje. Objava se nato shrani v uporabnikovo zasebno zbirko.



Instagram Shrani
Instagram Shrani


Te shranitve so zasebne, kar pomeni, da nihče drug ne vidi, kaj ste shranili. Uporabnik lahko svoje shranjene vsebine lahko organizira v mape, kar mu olajša kasnejše iskanje.


Za vas, ki ste ustvarjalec vsebin pa so shranitve pomemben pokazatelj, da je vaša vsebina dovolj zanimiva ali uporabna, da jo ljudje želijo shraniti za kasnejšo uporabo. To lahko poveča vrednost vaše vsebine na platformi in pomaga pri algoritmih, ki določajo, katera vsebina bo bolj vidna drugim uporabnikom.


Število shranitev vaše objave lahko preverite tako, da kliknete na "Ogled vpogleda" pod objavo, kjer se poleg števila všečkov, komentarjev in delitev prikaže tudi število shranitev.


Spremljanje shranjevanja vaših objav je ključno, saj le te natančneje kot všečki odražajo, kako pomembna je vaša objava za občinstvo. Medtem, ko všeček izraža trenutno zadovoljstvo uporabnika, shranjena objava kaže na trajno vrednost, ki jo želi uporabnik pogledati še enkrat.


Shranjene vsebine so tudi pomemben signal za Instagramov algoritem, ki na podlagi velikega števila shranitev objavo prikaže širšemu občinstvu, morda celo na strani "Razišči".


Konec tega meseca, vabljeni na Instagram delavnico.



Kako spodbuditi več shranitev na Instagramu?


Da bi povečali število shranitev svojih vsebine, morate uporabnikom ponuditi vsebino, ki bo vredna ponovnega ogleda. 


Tukaj je nekaj preverjenih načinov, kako to doseči:


  1. Ustvarite infografike: Infografike so učinkovito orodje za predstavitev kompleksnih informacij na enostaven in vizualno privlačen način. Ker vsebujejo grafične elemente, besedilo in podatke, hitro in jasno razumemo tudi zapletene teme. Prav zaradi tega so infografike priljubljene pri ljudeh, ki jih pogosto shranjujejo za kasnejšo uporabo ali referenco.

  2. Vodiči: Vodiči so odličen način za deljenje koristne vsebine. Ključ do uspešnega vodiča je, da so koraki jasno in razumljivo opisani. Če bo vodič preprost za uporabo, je večja verjetnost, da ga bodo ljudje shranili ali delili z drugimi. 

  3. Dolgi napisi: Daljši napisi omogočajo deljenje poglobljenih informacij in izkušenj.

  4. Deljenje vsebin s trajno vrednostjo: Objavljajte vsebine, da bodo relevantne in koristne tudi v prihodnosti. Takšne časovno neomejene vsebine, znane tudi kot "večne vsebine", imajo trajno vrednost, saj ostajajo aktualne ne glede na pretečen čas. Če bodo informacije v vaši objavi koristne tudi čez daljše obdobje, jih bodo uporabniki bolj verjetno shranili v svojo zbirko. 

  5. Citati: Navdihujoči in smešni citati pogosto vzbujajo pozitivna čustva. Takšne citate pogosto vidimo kot vir spodbude v težkih trenutkih ali kot način, da razvedrimo dan sebi in drugim, zato postanejo priljubljena vsebina, ki jo mnogi hranijo za prihodnjo uporabo.

  6. Nasveti in triki: Dobri nasveti so vedno cenjeni, saj ljudem pomagajo rešiti težave ali izboljšati njihove spretnosti. Redno deljenje nasvetov lahko spodbuja sledilce, da shranijo vaše objave in se pogosto vračajo po več. Vsebina, ki ponuja praktične rešitve je zelo priljubljena. 

  7. Kakovostni vizualni elementi: Privlačne slike imajo močan učinek na gledalce, saj pritegnejo pozornost in vzbudijo čustveni odziv. Zato je pomembno, da poskrbite, da vaša vsebina vizualno izstopa. Dobro izbrane in oblikovane slike lahko močno prispevajo k uspehu vaše vsebine.

  8. Relevantnost za občinstvo: Vedno ostanite zvesti svoji blagovni znamki in delite vsebine, ki so v skladu z interesi vašega občinstva.

  9. Smešne objave: Humor je močno orodje, zato občasno popestrite vsebino s smešnimi objavami ali memi.

  10. Carousel objave: Objave z več slikami omogočajo bolj poglobljeno in obsežno predstavitev teme, kar lahko pritegne večjo pozornost občinstva. Z uporabo več slik lahko prikažete različne vidike iste teme ali zgodbe, kar uporabnikom ponudi bolj celovito izkušnjo. Ta bogata vsebina spodbuja uporabnike, da objavo shranijo za kasnejši ogled, saj jim ponuja več informacij in vizualnih elementov.


Novost! Sedaj lahko dodajate do 20 fotografij in videjev, prej je bilo možno le 10.





12. Kontrolni seznami: Kontrolni seznami so odlično orodje za pomoč ljudem pri izpolnjevanju nalog ali doseganju ciljev. Ljudje pogosto shranjujejo takšne sezname za kasnejšo uporabo, saj jim pomagajo pri učinkovitejšem upravljanju časa.

13. Učna gradiva: Z deljenjem znanja lahko vaša blagovna znamka postane prepoznana kot avtoriteta na določenem področju. Ko ponudite hitro, a informativno učno gradivo, omogočite uporabnikom, da pridobijo dragocene informacije na učinkovit način. Takšne vsebine so še posebej privlačne, saj omogočajo hiter dostop do ključnih znanj, ki jih uporabniki lahko takoj uporabijo ali shranijo za kasnejšo referenco.


Kako spremljati in izboljšati shranitve na Instagramu?


Če želite spremljati in analizirati uspešnost svojih objav, preklopite na poslovni račun, ki omogoča vpogled v metrike. Preglejte svoje najbolj uspešne objave in poiščite vzorce, ki so pritegnili največ shranitev, nato pa te ugotovitve uporabite pri načrtovanju prihodnjih vsebin.


Z uporabo teh strategij lahko ustvarite vsebine, ki bodo spodbujale več shranitev na Instagramu. To ne bo le povečalo angažiranosti vaših sledilcev, ampak tudi spodbudilo algoritem platforme, da vašo vsebino prikaže širšemu občinstvu. 


Zakaj torej ne bi teh nasvetov preizkusili pri načrtovanju vaše naslednje vsebine?


Kako uspešno graditi posel na Instagramu v letu 2024 in konkretne primere objav vam zaupam na spletni delavnici, ki bo konec tega meseca.


Delali bomo praktično, konkretno na vaših primerih s pomočjo mojega mentorstva.


Srečali se bomo 5x preko Zoom. Vse se bo tudi posnelo.


Vabljeni.


Mesta so omejena! Začnemo v sredo.





Comments


bottom of page